Капучино – кава з молоком, про яку ти так мало знаєш

Кава з молоком – це не лише лате, а й капучино. Ця кавова класика вважається найпопулярнішою серед кавоманів. Підбадьор нас вподобайкою, а ми розкажемо тобі щось цікаве.
Капучино – чашка кави в каптурі
В оригінальному рецепті це міцний напій з молоком і молочною пінкою у пропорції 1:1:1. При цьому кавові гуру стверджують, що правильний капучино включає густу молочну пінку, поєднану з кавовою кремою. Остання розміщується на поверхні правильно приготованого еспресо. Посперечатися можна, але навіщо, коли обидва варіанти однаково смачні?
Цей рецепт кави з молоком прийшов до нас від монахів, і не яких-небудь, а з ордену капуцинів. Переклад назви цього ордену – «монахи в каптурі». Відбувалось усе так. Монахи почали додавати молоко до міцного напою, оскільки церква не схвалювала пиття кави. Відмовлятися від порції чудодійного напою, що рятує від сонливості під час вечірніх молитов, було неслушно, і проблему було вирішено.
Легенда зволікає розповіддю про те, як монахи збивали молочну пінку, проте свідчить, що в околицях доволі швидко полюбили рецепт кави з молоком. Згодом дійшло й до винайдення спеціальних машинок для виготовлення капучино. Вони зовсім не нагадували сучасні пристрої, та принцип їх роботи був простим. До однієї ємності додавали молоко, до іншої – воду. Водною парою обробляли молочну частину і вуаля – міцна піна готова!
Все б склалося якомога краще, якби чутки про кавовий вандалізм не дійшли до Папи Римського. Він покликав до себе настоятеля капуцинів, а той марно не витрачав часу на пояснення і приготував декілька чашок капучино для Папи й вищих духовних осіб. Святі отці закохались у смак і дозволили капучино і простим людям, і церковнослужителям. Молочну пінку, до речі, оголосили божою іскрою.
Чашка кави, як у баристи: як правильно готувати капучино
Щоб зварити ідеальний капучино в домашніх умовах, просто дотримуйся інструкції. Почнемо?
1. Еспресо всьому голова. Береш зерно і вариш напій, як тобі зручно – в кавоварці чи в турці. Головне, щоб вона не закипіла, бо інакше чашка кави буде гірка.
2. Молочна пінка для кавових хмарок. Найкраще якщо береш натуральне молоко, що жирніше (пінка буде смачнішою). Якщо ти маєш машинку з капучинатором, вітаємо. Налий молоко у відведене для нього місце і трохи зачекай. Якщо вдома немає такого щастя, тоді підігрій молоко й у пригоді стане міксер/блендер/френч-прес/вінчик. Це потребує більше часу і до перших бульбашок доведеться потерпіти, але воно того варте.
3. Кава+пінка=любов. Залишилася дрібниця – правильно їх поєднати. Підготуй чашку (кераміка чи порцеляна), обполосни окропом. Налий до неї каву, ложкою додай пінку у пропорції 1:1. Перемішування пропускаємо. Якщо ти вважаєш смачнішим варіант «кава-молоко-піна», тоді налий еспресо, затим обережним струменем молоко, в кінці пінку. Можна трохи попустувати – додати спочатку молоко, а потім каву. Отримаєш білий капучино.
4. Останній штрих – потрібно прикрасити наш напій. Класика жанру – присипати пінку какао-порошком за допомогою трафарету. Загалом же існує безліч варіантів – обирай той, що сподобається.
Наостанок кілька секретів. Завжди використовуй молоко з жирністю від 2,5% (якщо полюбляєш капучино з вершками, то 30%). Надаєш перевагу напою з цукром? Присип солодкою дрібкою пінку. Складові коктейлю мають бути гарячими, коли ти їх поєднуєш. Якщо капучино з ромом або лікером, додай алкоголь перед пінкою. Якщо використовуєш горіхи, шоколад чи корицю – насип їх на пінку. І насолоджуйся!