Арабіка і робуста, у чому різниця і що краще ?
Ви, ймовірно, бачили на упаковці з кавою знак 100% Арабіка. Цей знак магічно діє на любителів кавового напою. Але що це означає?
Кава має більше 100 різновидів сортів, але арабіка і робуста це два найбільш часто вживаних виду кави, які складають практично всю міжнародну кавову промисловість (третій вид - ліберіка - вирощується на Філіппінах і рідко вивозиться). Зерна арабіки і робусти - це два різновиди кавових бобів зі своїми унікальними якостями і призначенням. Відмінності між зернами арабіки і робусти можна порівняти з різновидом помідорів - помідори сорту Черрі і помідори сорту Бичаче Серце. Загальні відмінності пов'язані з смаковими характеристиками, умовами, при яких вирощують зерна, і вартістю. Щоб розширити ваші знання в цій сфері – пропоную розглянути ключові відмінності між цими двома видами...
1. Смак арабіки
Ймовірно, самим очевидним відзнакою арабіки від робусти є смак. Вирощують обидва види зерен теж по-різному, але про це трохи пізніше.
Отже, арабіка має широкий діапазон смаку - від солодкого і м'якого до різкого і терпкого. Кава арабіка в зернах має запах, який нагадує чорницю та інші ароматні фрукти, при використанні сухого або напівсухого способу обробки. Запах смажених зерен нагадує парфум з фруктовими нотками і солодкими тонами, особливо запах «білих» кавових зерен (це особливим чином обсмажені і висушені кавові зерна різних сортів), якщо купити каву арабіку в зернах, то неймовірний солодкуватий запах арабіки першим вирветься назовні з закритої упаковки.
Діапазон смаку робусти від нейтрального до різкого. Найчастіше робуста має яскраво виражений смак, описаний як спалена гума або необсмажений арахіс - це опис, який найбільш точно передає запах не обсмаженої робусти. Від чого ж такий специфічний смак? Одна з причин, по якій смак робусти не так добре, як хотілося б – це великий вміст кофеїну в порівнянні з арабікою. Це може здаватися позитивную властивістю, але кофеїн надає гіркий смак, що робить каву не дуже приємним напоєм.
2. Умови вирощуваннякофе
Суттєва різниця між арабікою і робустою в умовах, в яких вони ростуть.
Арабіка вимагає особливої уваги - прохолодний субтропічний клімат, велика кількість вологи, родючий грунт, тінь і сонце. Зерна піддаються атакам різних шкідників і надзвичайно вразливі від холоду і поганого поводження. Важливим фактором є висота вирощування – добре якщо вона не менше 900 м над у.м., (до речі - в інтернет магазині кави Тропік Кава, на сайті якого ви зараз знаходитесь, як раз представлений широкий асортимент саме високогірної арабіки. )
Робуста ж вирощується на малих висотах від 200 до 800 метрів і менш вибаглива до кліматичних умов. Плід робусти більш твердий і, отже, більш витривалий і не так чутливий до набридливих комах. Цей сорт кави дає більше готової продукції при більш низькій вартості виробництва.
Саме багатство смакових характеристик прямо залежить від висоти, на якій ростуть два види. Арабіка росте вище – рослини на висоті ростуть повільніше за більш суворого клімату, більш повільне зростання рослини «народжує» більш вишукані аромати при обробці, обжарке і подрібненні.
3. Вміст кофеїнуу арабіці і робусті
Як ви думаєте, де більше кофеїну – в арабіці або робусті? Дивно, але більшість людей скажуть «арабіка», але правильна відповідь - «робуста»,яка справді має більш високий вміст кофеїну. Робуста досить часто використовується в розчинній каві і в якості добавки для змішування, щоб надати кавової суміші додатковий «поштовх».
Фактично, робуста містить близько 2,7% кофеїну, що критично перевищує вміст менше 1% кофеїну в високогірної арабіки.
Це дуже важливий чинник, оскільки саме в кофеїні кількість не означає якість, одноразовий прийом великої кількості кофеїну сприймається організмом як отрута, і організм запускає захисні функції для швидкого виведення кофеїну з організму в основному вироблення кортизолу (гормону стресу), так само з'являються побічні ефекти – сонливість, тремтіння у кінцівках, пітливість і т. д,. в загальному зовсім не той ефект, на який сподіваються люди при заварюванні кави
Арабіка з кофеїном менше 1% стимулює вироблення серотоніну (гормону щастя) що безумовно має більш позитивний вплив на організм, самопочуття та ефективність на роботі, але ця тема буде більш докладно описана в наступній статті.
4. Фізичні характеристикикофе
Робуста, як правило, круглої форми і більш темного кольору. У той час як арабіка зазвичай світло-коричневого кольору і більш овальної форми, ніж кругла.
(Просто не купуйте кавові зерна у вигляді «кульок» - прим.автора)
5. Арабіка солодше
Кава арабіка містить майже в два рази більше фруктози, ніж робуста, про що свідчить більш гіркий смак робусти, тобто арабіка зазвичай солодше робусти – саме тому багато шанувальники кавового напою віддають перевагу більш солодкого аромату арабіки. Цей фактор також, ймовірно, має великий вплив на те, чому багато любителі кави вважають за краще солодкуватий смак арабіки більш гострого аромату робусти. На додаток до загальної солодощі, якої не вистачає робусті, у кави арабіки в зернах також більше варіацій аромату і смаку, ніж у робусти - фруктові, шоколадні, горіхові та інші ноти зустрічаються в каві арабіка, але практично ніколи не з'являються в робусті.
6. Культивуваннякави
Приблизно 75% світового виробництва кави це арабіка, а решта 25% - робуста. Бразилія є найбільшим виробником арабіки в світі (до речі в Бразилії немає вищого сорту кави, тільки "третій" який має світову назву - Brazil), а В'єтнам є найбільшим виробником робусти.
У США, наприклад, ви знайдете арабіку в кафе і спеціалізованому продовольчому магазині, а робусту швидше на нижніх полицях у супермаркетах, а в Італії, бренди найвищої якості це тільки арабіка.
Взагалі простіше запам'ятати що, кращі сорти кави - це тільки арабіка або чисті суміші арабіки вищого сорту.
Втім Робусту і включають в суміші, але тільки з однією метою - це значно знижує витрати на виробництво. Так, наприклад, у 1900-х роках якість кави повільно погіршувався в спробах компаній додати більше робусти в свою кавову суміш сподіваючись скоротити свої витрати і збільшити свій прибуток.
Цікаво, що кожна з цих характеристик підказує, що арабіка - найкращий вид кави, і це однозначно так. Однак і Робуста все ж знайшла своє місце в світі кави. Наприклад, практично весь розчинну каву виготовляють з робусти. В індустрії розчинної кави основним фактором, що визначає споживчий вибір, є ціна. Тому виробники використовують більш дешевий вид кави - робусту.
Робусту дуже часто можна зустріти і в кавової суміші - зокрема, суміші італійського стилю, друга перевага робусти (після дешевизни) вона виробляє рясну, щільну пінку, втім на шкоду смаку, в якому, з'являється пекельна гіркота.
До речі робуста, як правило, має дуже схожий смак (і властивості) в порівнянні з "низькими" сортами арабіки.
Але своє основне місце застосування робуста зайняла по праву, і в цьому їй немає рівних - у фармацевтиці, для якої спочатку і розвивали цей нехитрий вид кави.
Сьогодні арабіка є переважним видом, а різноманітність сортів і характеристик допоможе вам вибрати потрібний сорт кави арабіки, тим більше що купити її в нашому інтернет магазині кави справа 7 хвилин.
Слід пам'ятати, що уподобання щодо смаку можуть відрізнятися від людини до людини. Є багато людей, які примудряються насолоджуватися кавовою сумішшю арабіки з робустою, в той час як інші воліють тільки 100% арабіку.
Завдяки широкому вибору високогірної арабіки, який надає інтернет магазин кави Tropic Kava, у вас є можливість провести багато експериментів на тему пошуку вашого ідеального кавового смаку.
(від автора - не пийте робусту, вона приносить вигоду тільки виробникам і разом з тим непоправної шкоди вашому здоров'ю, вибирайте для себе коханих, тільки чисту, високогірну арабіку з вмістом кофеїну менше 1%)