Як правильно доглядати за джезвою

Ти вже знаєш, як правильно обирати турку для кави. Якщо на твоїй кухонній поличці вже красується новенька джезва, саме час для того, щоб забезпечити їй належний догляд. Кава в турці найсмачніша. І щоб вона завжди залишалася такою, випробуй наші поради. А подякувати за них можна репостом та вподобайкою.
Чиста джезва - найперше правило
Ми вже писали про те, що джезва необов’язково повинна бути виключно мідною, попри те, що цей варіант вважається найкращим. Ти зможеш готувати чудову каву в турці зі срібла, нержавіючої сталі, фарфору чи фаянсу. Головне - облиш металічні джезви, що іржавіють. З ними жодні правила догляду не допоможуть. Готувати в такій турці шкідливо, і прослужить вона недовго.
Хоч би з якого матеріалу не була виготовлена джезва, зберігай її в ідеальній чистоті. Через регулярне використання на стінках ємності утворюється плівка нальоту. Власне вона не шкодить, але якщо її не очищувати, напій із часом стане гірчити.
Правило №1 – не мий джезву з іншим посудом. Так ти запобігаєш потраплянню мийних засобів і сторонніх запахів. Миття в посудомийці також небажане.
Правило №2 – жодної побутової хімії. Для очищення згодиться звичайна сода (додай трохи води, щоб утворилася кашка) чи підкислена вода (кілька столових ложок оцту на 1 л води). Цих засобів вистачить для видалення нальоту й очистити посуд для кави. Головне - не лінуйся, добре споліскуй джезву. Адже ти любиш смак кави, в якому нема нічого зайвого?
Кава в мідній турці: особливості догляду
Зазначених вище порад досить для грамотного догляду за джезвами з нержавіючої сталі чи кераміки. Якщо ти маєш мідну красуню, буде корисно знати дещо додатково:
- мідна джезва має гарну теплопровідність. Це дозволяє варити в ній, окрім смачної, ще й швидку каву. Та перегрівати таку турку небезпечно, адже вона може зіпсуватися;
- мідний кавовий посуд служить довгі роки, та при регулярному використанні втрачає блиск і тьмяніє. Очищуй його особливими спеціальними засобами;
- хімія для очищення мідної турки є у господарських відділах. Як правило, це пасти чи порошки. Читай інструкцію і застосовуй їх за призначенням: нанеси кашку на поверхню, зачекай відведений час і потри ємність м’якою губкою (виділи окрему спеціально для цих процедур);
- народний рецепт для очищення мідної турки: змішай оцет і борошно, щоб утворилося щось подібне до тіста, нанеси його на турку, дай висохнути повністю, а тепер знімай;
- також можна поєднати сироватку молока й сіль (стакан сироватки, столова ложка солі), просочити розчином фланелеву ганчірочку й очистити мідь;
- обов'язково просуши чисту турку рушником, щоб на ній не з’явилися плями від води.