Яку каву краще купити: поради виробника

За статистикою, українець споживає за рік 600г кави, у нас багато любителів цього напою, так вже історично склалося. А раз так, дуже актуальним є питання вибору: якої обжарки купувати зерна, якого сорту, на вагу або у пачках, як молоти і як зберігати. Щоб навчитися розбиратися у каві, треба пробувати різні сорти, суміші, експериментувати з видами обжарки і виробниками. Експерти впевнені – тільки після двохсотої чашки до вас прийде розуміння того, що вам дійсно подобається і в яку сторону рухатися, щоб знайти свій ідеальний напій.
Два види – два зерна
Для виготовлення натурального смаженої кави застосовують плоди дерев арабіка і робуста. Перший відрізняється багатими смаком і ароматом, другий – більш «плоским», незапоминающимся смаком, бідним ароматом і в два рази більшим вмістом кофеїну, що робить його просто незамінним у фармацевтиці. Коли ми говоримо про "ідеальну каву" мова йде суто про арабіку.
Хоч у нашій країні досі продають робусту на кожному кроці, пити цей вид кави не варто, ні смаку, ні задоволення, вона вам не принесе.
Перші кроки
Якщо ви шукайте «свій» напій, фахівці радять почати з готових моносортів з 100-відсотковою арабіки, які продаються в спеціалізованих магазинах. Запам'ятовуйте - як правило, темне обсмажування дає більш насичений - гіркуватий смак, а світлий – більш водянистий, кислотний, середня обжарка - це баланс.
Важливо, щоб це була свіжообсмажена кава, тобто слід уважно дивитися на дату виготовлення. Свіжим обсмажування вважається, якщо каву із сировини готували не більше трьох місяців тому.
Але знання сортів для правильного вибору недостатньо. Купуючи зерна на вагу, краще описати продавцю, який приблизно смак ви хочете отримати. Є ще варіант – купити упаковку зернової кави, в якому буде не один сорт, а збалансована виробником суміш арабік.
Розбираємося в смаках і ароматах арабіки
Сьогодні споживач може вибирати з величезної кількості арабіки, вирощеної в різних країнах.
Перерахуємо найбільш яскравих і типових представників кавового світу, з яких має сенс починати знайомство:
- Колумбія Супремо (солодкі ноти карамелі і какао, за якими ховається приємна гіркота кавового зерна)
- Гватемала Антігуа (ніжні ноти гіркого шоколаду і пряна ніжність чорносливу, в напої присутній дуже легка кислинка)
- Ефіопія Сідамо 2 (ефіопська кава трохи гірчить, їй притаманна низька солоність і делікатний солодкий відтінок)
- Танзанія Кіліманджаро (помірно-солодкуватий смак з яскраво вираженими фруктовими нотками)
- Марагоджип Мексика (володіє яскравим ароматом, трохи різким горіхово-шоколадним смаком з легкою кислинкою та приємним винним присмаком)
- Панама Букьете (солодкий смак з квітковим ароматом цитрусових рослин)
- Індонезія (приємне, трохи терпкуватий присмак, що нагадує дороге віскі)
*до речі великою популярністю користуються ароматизовані сорти зі смаками амаретто, шоколаду, вишні та інших.
Вони не люблять світло їх вабить напівтемрява
Каву в зернах найкраще зберігати в непрозорій банці з щільною кришкою при кімнатній температурі. У такому вигляді вона може перебувати, не втрачаючи своїх якостей, до п'яти місяців, хоча поступово її властивості будуть помітно погіршуватися. Тому фахівці не рекомендують запастися кавою про запас. Краще за схемою: купили, помололи, випили, т.е закуповуйте її на один місяць.
Що стосується меленої кави, то її можна зберігати при тих же умовах не більше одного дня – після цього вона втрачає смакові якості і корисні речовини.
Не знаємо хто це придумав, але пам'ятайте, що не можна тримати ні зерна, ні мелену каву в холодильнику, а тим більше в морозилці, так як в цьому випадку на каві утворюється волога і вона повністю втрачає смак і аромат.
А якщо спростити?
Все більшу популярність здобувають домашні кавомашини, які працюють не на зерновій каві, а на чалдах (плоскими фольгированными пакетиками) або капсулами (невеликими герметично запакованими «чашками»), в яких міститься мелена кава. З одного боку, це добре, оскільки і перші, і другі розкриваються тільки при попаданні в кавоварку, тобто на виході виходить кава, зварена з свіжомелених зерен. Але, з іншого боку, важливо розуміти, яка саме кава знаходиться всередині.
Зазвичай і в капсули і в чалди упаковують суміші арабіки і робусти з додаванням різних смакових добавок, нерідко там міститься і розчинна кава. Якщо ви дбаєте про своє здоров'я і настрої, такі варіанти приготування кави не для вас.
Швидка кава
Швидкорозчинна кава поділяється на порошкоподібну, гранульовану і сублімовану. Всупереч розхожій думці швидкорозчинна кава – це не якийсь хімічний продукт. Його виготовляють шляхом складної обробки натуральних кавових зерен. Зазвичай його роблять з робусти з додаванням дешевої арабіки.
У порівнянні зі звичайним кави у розчинну приблизно в два рази більше кофеїну. У будь-якому випадку вважати його «замінником» натуральної кави не можна – це не кава, а кавовий напій, особливо враховуючи різні хімічні поліпшувачі смаку які виробники підмішують в "растворимку".
Дешевше, і корисніше пити натуральний зернової кави.
Маркетологи дісталися до зеленої кави
Ще рік тому багато жінок були окрилені ідеєю схуднення за допомогою зеленої (сирої) кави. Гриміла реклама і полиці аптек ломилися від пачок з цим загадковим продуктом, але вже навіть дієтологи втомилися повторювати, що це – не більш ніж плацебо, тобто пустушка.
Крім того, відкриваємо маленьку службову таємницю. Зелена кава – це сировина для приготування смаженої кави в зернах. Її збирають, сушать, зберігають і перевозять без дотримання будь-яких санітарних норм, так як попереду їй належить дезінфекція - обсмаження при дуже високих температурах. Тобто разом із зеленою кавою в ваш стакан, потрапляють шкідливі листя різних трав, продукти життєдіяльності комах і всього того що водиться на далеких плантаціях, так що краще не треба.
Вибираємо з розумом
Вибираючи каву, відштовхуйтеся від способу приготування. Важливо визначитися не тільки з сортом, але і врахувати помел, пропорцію і технологію приготування.
Проконсультуйтеся з продавцем в спеціалізованому магазині, де є широкий вибір різних сортів. Зерна оцінюють не тільки за інформацією на упаковці, але і зовнішнім виглядом, ароматом і смаком – розжувавши зерно, можна відчути нюанси майбутнього напою. Для приготування в кавомашині підійдуть готові еспресо-суміші. А якщо ви готуєте напій в чашці, турці або френч-пресі, вибирайте моносорти середньої обжарки – така кава буде багатогранніше за смаком і ароматом.
Хороше дешевим не буває
Кава - продукт з величезною історією та усталеним формуванням цін готової продукції на світовому ринку, яка при правильному підході на 50%! залежить від ціни на зелену каву, а в інших 50% знаходиться логістика, виробництво (смаження) і дохід обжарщіка. Кінцевий продукт безумовно можна і здешевити, але, сподіваюся, всі розуміють, що ніхто не буде цього робити за рахунок свого доходу? Недобросовісні виробники здешевлюють продукт за допомогую ціни на сировину, т.е зеленої кави, закуповуючи або дешеву робусту або рівнинну арабіку.
На сьогоднішній день, середня ціна 1 кг хорошої кави в зернах в Україні, становить 600 – 800 грн залежно від сорту і виробника, якщо кава коштує 500 і нижче – чудес не буває, або це відверто погана арабіка або туди додали робусту, або цей продукт завезений в країну нелегально, в будь-якому випадку не будуйте ілюзій, нічого хорошого з цього не вийде, не економте на тому що ви п'єте, тим більше різниця між хорошою кавою і посередньою состоявляет в місяць 100-200 грн.
Пити чи не пити
Всі властивості кави описуються одним словом – кофеїн. Він підвищує загальний тонус організму, чутливість тканин до адреналіну, тобто дає йому настрій на дію, зменшує сонливість. Крім того, кофеїн полегшує концентрацію уваги, поліпшує мозковий кровотік. І за допомогою цього дивовижного напою можна керувати своїм настроєм.
Але це дійсно так, якщо ми говоримо про здорову людину, яка випиває не більше двох чашок кави за день, і зрозуміло, ми говоримо про гарну арабіку. А ось якщо пити більше, або дешеву каву з підвищеним вмістом кофеїну, то може розвинутися залежність – виникає потреба весь час стимулювати себе з допомогою кави. Плюс кофеїн може сприяти підвищенню артеріального тиску у гіпертоніків.
Випадковості не випадкові
Історія кави починається в Ефіопії. За легендою, більше десяти століть тому якийсь пастух вигулював кіз. В якийсь момент він помітив, що тварини їдять невідомі йому червоні ягоди, а потім на диво жваво бігають по окрузі. Пастух поспішив розповісти про це місцевому мудрецю і приніс йому загадкові плоди, але той, боячись чаклунства, кинув їх у вогонь.
Через деякий час кавові зерна, а це були саме вони, обжарились і стали виділяти приємний аромат. Тоді пастух зі своїм учителем дістали їх з вогню і спробували на смак... так кава ступила у світ.