Ми знаємо як зберігати каву в зернах в домашніх умовах!

Як зберігати кавові зерна знають далеко не всі, в результаті напій з них виходить не таким ароматним, як хотілося б. Що стосується меленої кави, то це ще складніше, правильніше всього не купувати цей продукт про запас, але якщо така необхідність виникає, слід дотримувати певних правил.
Головні вороги кави:
- кисень (тому тільки у банці з кришкою)
- волога (каву не можна зберігати в холодильнику)
- підвищена температура (жодних балконів)
- ультрафіолет (підвіконня не найкраще місце для кави)
- сильні запахи
Тепер докладніше:
Як зберігати каву а зернах
Якщо потрібно з якоїсь причини зберегти каву як найдовше, то найкраще – придбати каву в зернах, її можна зберігати досить довго в темному прохолодному приміщенні з низьким рівнем вологості. Основним ворогом кавових зерен є вологість, тому для зберігання продукту слід використовувати контейнер з пластику або банку зі скла. Головне – щоб кришка герметично закручувалась, справа в тому, що на повітрі кава швидко окислюється, втрачаючи свій смак і характерний аромат. Структура зерен стає більш щільною, в результаті напій набуває неприємний кислувато - гіркуватий присмак.
Банку потрібно взяти не прозору або загорнути її додатково в крафт – папір, так як світло – це другий ворог кавового зерна. Можна замість паперу використовувати мішок з щільної тканини.
У сухій шафі банка з кавовими зернами може зберігатися до шести місяців, за умови, що в приміщенні досить прохолодно.
Якщо потрібно подовжити зберігання, то потрібно зробити наступне:
- Через шість місяців зерна висипають на серветку з бавовни;
- Зерна ретельно просушують;
- Засипають знову в банку, яку загортають у папір.
Часто можна зустріти поради, в яких читачів наставляють, що треба зберігати каву в холодильнику або навіть в морозильнику в щільній упаковці, але це абсолютний міф. Холодильник – це загибель для будь-якої кави, так як вологість в холодильнику надзвичайно висока, тому зерна неминуче втратять і смак і аромат.
Якщо кавові зерна були обсмажені самостійно, потрібно перших два – три дні на пару хвилин відкривати банку, а потім закупорювати її і ставити назад. Якщо продукт був куплений в магазині, краще не розкривати упаковку. Категорично не можна зберігати каву на підвіконні або в іншому занадто теплому місці. Якісно обсмажені зерна повинні мати блискучий вигляд, матовий відтінок і трохи кавового масла на 10-20% поверхні зерна.
Як зберігати мелену каву
Мелену каву не зберігають за замовчуванням, в такому вигляді вона втратить свій аромат вже через пару годин. Однак можна прикласти зусиль і продовжити термін зберігання до двох днів. Відразу після відкриття упаковки (або після того як кава була змелена) необхідно висипати каву в невелику банку, щоб між кавою і кришкою банки було якомога менше вільного місця, баночку слід поставити в закриту шафу далеко від прямого світла.
Винятком є вакуумна упаковка, термін зберігання продукту в ній – до 12-ти місяців, хоча аромат з часом все одно випаровується, а смак змінюється погіршується.
Зберігання розчинної кави
Розчинний напій виготовляють за високих температур, тому якщо баночку з порошком не закрити і залишити так на годину, аромат зникне повністю. Цей вид кави краще купувати у пакетах, або у банках зі скла, жерстяні упаковки слід обійти стороною, так як якість продукту значно нижча. Вміст відкритого пакету слід пересипати в банку з притертою кришкою, застібка на пакетах не захистить порошок від впливу повітря.
Закрита фабричним методом упаковка розчинної кави може зберігатися до двох років.
Отже, каву краще не купувати про запас, її потрібно пити свіжою, насолоджуючись кожним ковтком ароматного напою. Якщо ж таки вам довелося це робити, потрібно подбати про зберігання зерна, щоб уберегти його від світла, вологи та повітря.
