ГОСТ кава натуральна смажена в зернах - це важливо

ГОСТ 6805-97 є Міждержавним документом, стандарти якого поширені в понад 80 країна світу. Вимоги стандарту до вищого, першого і іншим сортам однакові для всіх країн.
Цитата з ГОСТ 6805-97 (для кави натуральної смаженої в зернах)
п.3.2.2.
Вищий сорт натурального смаженої кави в зернах виробляють з натуральних кавових зерен вищого сорту ботанічного виду Арабіка одного з торгових найменувань зеленої кави: Колумбійський, Нікарагуанський, Мексиканський і інших рівноцінних їм.
п.3.2.3
Перший сорт натурального смаженої кави в зернах виробляють з натуральних кавових зерен першого сорту ботанічних видів Арабіка або Робуста одного з торгових найменувань зеленої кави: Бразильський Сантос, В'єтнамський Арабіка, Індійський Робуста Черрі та інших рівноцінних їм.
п.3.2.11
За органолептичними (один з шести обов'язкових) показниками натуральна смажена кава в зернах повинен відповідати вимогам:
Вищий сорт: рівномірно обсмажені зерна коричневого кольору з матовою або блискучою поверхнею, зі світлою борозною по середині і статки оболонки кавових зерен. Смак приємний з різними відтінками, аромат тонкий і яскраво виражений. Не допускаються сторонні присмак і запах.
Перший сорт: Обсмажені зерна коричневого кольору з різними відтінками з матовою або блискучою поверхнею і залишками оболонки кавових зерен. Добре виражений смак і слабо виражений аромат. Не допускається сторонні присмак і запах. Допускається кількість ламаних зерен не більше 8%
Другий сорт: будь-який інший кави (для кави в зернах).
Виробники можуть замовити ТУ (технічні умови) для кави, який "не вписався" у вищий або перший сорт ГОСТу. ТУ забезпечує показники безпеки кави (% металодомішок) для споживача.
Висновки: згідно ГОСТ 6805-97 для виробництва кави натурального в зернах передбачено:
Два види кави - арабіка і робуста.
Три сорти кави - вищий, перший, другий
-країна походження - це торгове найменування зеленої кави, яке характеризує смак і аромат характерний для кави. Запахи і присмак гнилі, цвілі, хімії, затхлості і т.п. НЕ допускаются.І ось тут криється самий секретний секрет - це собівартість готового продукта.Поскольку Вищий сорт кави коштує на 40% дорожче першого сорту кави і на 100% дорожче другого сорту кави, то з'являється можливість отримати прибуток на пересортице (низький сорт видати, за високий) .В гонитві за цим прибутком віщають деякі "провідні" виробники України, з "багаторічним" досвідом, "навчені" іноземними майстрами та пропонують за 150відов арабіки, по 60 сортів кави, видаючи все це за вищий сорт. А якщо Ви раптом опинитеся поінформованим і запитайте про ГОСТ, тоді Вам натхненно розкажуть, що змушені працювати
по ТУ, тому що це велика комерційна таємниця і за їх «авторської обжаркой» і «авторської сумішшю» ганяються всі розвідки Міра.Для них головне, щоб Ви не задавали просте запитання - «а який сорт кави пропонується: вищий, перший або другий?». Звичайний білий аркуш паперу, загальнодоступна інформація з державних стандартів і трохи практики збережуть гроші, здоров'я і гарний настрій, і можуть захистити від нечесних виробників і продавців, які вважають, що чужий гаманець і чужий шлунок - це їх "поле чудес в країні дурнів".