Эспрессо - кава з італійським темпераментом
Чи любите ви еспрессо так, як любить його справжній італієць? Якщо так, то саме час дізнатися, як вибирати зерна і помел, як і, головне, в який спосіб готувати таку каву, як насолоджуватися нею за усіма правилами.
Кавовий аромат спекотної Італії
У списку головних символів Італії кава займає почесне місце десь поміж піцею, морем, джелато та красивими жінками. Італійці обожнюють каву і люблять її саме такою - міцною, терпкою, гіркуватою і нескінченно запашною, як еспрессо. Випити чашку кави тут - це цілий ритуал, який не терпить поспіху і неповаги. Ніяких метушливо спустошених на бігу пластикових стаканчиків. Ні. Еспрессо - ціла культура, традиція, що включає столики в затишних кафе, неспішну бесіду, уміння насолоджуватися моментом. Це крихітні товстостінні чашки-наперстки, до кожної з яких подають склянку чистої прохолодної води. Це шматочок чудового тірамісу, маленького ромового тістечка або ніжної панакоти. Традиція так пити каву - маленьке свято гедонізму, яке між тим органічно вписується у будні італійських синьйорів і синьйор.
Мока Експресс, будемо знайомі!
Традиції традиціями, а щоб спробувати смачний еспрессо, не обов'язково купувати квиток на літак до Італії. У домашніх умовах класично правильну каву готують у спеціальних гейзерних кавоварках. Вони називаються "Мока Експресс". Це невеликі, трьохсекторні пристрої, що нагадують високі чайнички. Виготовлені вони з алюмінію, з ручками із міцного пластику.Принцип, на основі якого працює кавоварка-гейзер, винайшов англієць на ім'я Самюель Паркер в 1833 році, а ось саму диво-машинку через сто років запатентував вже італієць - промисловець Альфонсо Біалетті. Другий батько і дав їй назву "Мока експресс". Машинка не відразу припала до душі споживачеві. Активно варити в ній каву почали тільки після Другої Світової Війни.
Процедура приготування напою проста. Меленими зернами дуже щільно набивають центральний відсік машинки - фільтр-чашку, в нижню її частину наливають воду і ставлять Моку на вогонь. Вода нагрівається, кипить, пара проходить через мелені зерна і фільтри, у результаті конденсується у верхній частині машинки. Це і є наш еспрессо.
Гейзер важливо правильно мити: тільки теплою водою, але без миючих засобів. Обережність потрібна, щоб не змивати шар особливих кавових масел, що тоненько вкривають усі частини машинки і перешкоджають контакту напою з алюмінієм.
Цікаві факти і корисні поради для поціновувачів еспрессо
- італійське слово "espresso" означає "вичавлений";
- для приготування такої кави вдома ретельно обирайте зерна. Вам потрібне сильне обсмаження. При цьому важливо не купити пересмажену каву, щоб готовий напій не вийшов горілим та гірким на смак;
- помел краще обрати дрібний або нижче середнього. Як визначити необхідний "калібр"? Потріть між пальцями мелені зерна. Якщо відчуття, немов в руках цукор, то помел завеликий і вам не підходить (ідеально для приготування еспрессо підходить кава таких сортів: Танзанія Кіліманджаро, Замбія, Эфіопія, Танзанія, Коста-Ріка)
- існує близько десятка видів еспрессо. Найпопулярніші та найцікавіші - це лунго (7-9 кавових грамів на 100 мл води), макіато (додана тепла пінка молока), романо (у порцію кави входить сік лимона або цедра), кон-пана (еспрессо+збиті вершки), фреддо (кубики льоду і солодкий смак);
- чашки для еспрессо називаються "демітас", виготовляються із фарфору з товстими стінками і найчастіше мають білий колір, їх місткість не більше 80 мл;
- склянку води до такої кави подають неспроста. Випивши її перед тим, як приступити до еспрессо, ви очистите рецептори. Насолода напоєм буде повнішою;
- еспрессо - рання пташка, пити його краще відразу після сніданку. Три десятки органічних кислот у складі напою стимулюють виділення шлункового соку, а значить - сприяють активному травленню;
- обираєте, що випити - еспрессо, капучіно, американо, мокко або латте? Якщо вас хвилює вміст кофеїну, випийте ту каву, смак якої найбільше любите. Річ у тому, що кожен з вказаних варіантів готується на основі еспрессо. І кофеїну в усіх порівну.
Головне - не забувайте: еспрессо - це кава без букви "К".
Якщо стаття була цікавою, будемо вдячні ВАМ за лайки та репост :)