Правильна кава в турці на плиті, рецепти і секрети
Винятковий смак, глибокий аромат, і презентація напою, пов'язані з турецькою кавою, надають йому виняткову індивідуальність, приправленную старовиною традицій. Високоякісні аравійські боби кави з Північної Америки, які змішують, обсмажують до середнього рівня і, нарешті, подрібнюють в порошок... я привернув вашу увагу?
Привіт, зараз я хочу поділитися з вами старовинним способом приготування кави по-турецьки
Отже, настав час дістати вашу турку вона ж ібрик, вона ж джезва, і приготувати каву цим дивовижним способом.
Спочатку розберемося з назвами: турка (cezve), ібрик (ibrik) чи джезва (jezve) це - все одне і теж, чарівна металева посудина з довгою дерев'яною ручкою на одну або дві чашки, яку використовують для приготування кави вже більше п'ятисот років по всьому світу.
У Туреччині використовують слово «джезва» для предмета, в якому варять каву по-турецьки, тоді як у більшої частини нашої планети, віна відома як «турка», а, наприклад, ближче до кавового світу Північної Америки, ви, швидше за все, знайдете заповітну посудину під смішною назвою «ібрик».
Врахуйте, що зараз на джезвах спекулює половина кавового ринку України, продаючи за відверто завищеними цінами ці ємкості з різних матеріалів, від міді до срібла, але повірте моєму досвіду, матеріал не має великого впливу на якість приготованого напою, від матеріалу залежить довговічність турки, зовнішній вигляд і відповідно ціна.
Вибирайте турки середнього цінового діапазону і бажано фабричного виробництва, тоді ви не будете брати участь у збагаченні українських "геніїв" які примудряються впарювати "супер - турки" ручної роботи "секретного сплаву *ацати металів" за цінами середньої кавоварки.
До того ж деякі метали окислюються і є дуже шкідливими для організму, наприклад, алюміній, так само не рекомендується часто користуватися срібним посудом, в загальному будьте дуже обережні з виробами приватних майстрів, хто знає з чого насправді виплавили цю симпатичну турочку)
Найбільш характерною рисою турецької кави є його інтенсивність, я б сказав насиченість. Нефільтрований метод заварювання в поєднанні з виключно тонким помелом створює ароматну темну каву з невеликим осадом на дні чашки. Тим не менш, цей осад відіграє свою важливу роль у палітрі смаку і текстури кави, приготованого з додаванням цукру і спецій.
Стандартного смаку турецької кави не існує, за своєю суттю цей метод справжня алхімія, де важливі не стільки дозування і послідовність, скільки ваша інтуїція і переваги.
Єдине незмінно важливе правило кава по турецьки - це сверхмелкий помел кави.
Традиційно, посудина для приготування кави ставили на гарячі піски Середземномор'я, але особисто я використовую свою плиту. Отже, ось найпростіший рецепт зварити каву в турці:
Для приготування кави в турці вам знадобляться:
- турка ( добре її відмийте від мила, кава вбирає запахи)
- кави ( тільки 100% арабіка, робуста буде дуже гіркою)
- вода хорошої якості (в ідеалі осмотична)
- плита
- трохи цукру і кардамону (це мої особисті уподобання).
Крок 1. Подрібнення кави
Для кави по турецьки вибирають самий дрібний помел - при такому помелі кава стає майже порошком. Спеціальної турецької кавомолки у мене під рукою не виявилося, і довелося обійтися звичайною кавомолкою. Я вибрав самий тонкий помел, на який була здатна моя машинка, в результаті у мене вийшов помел консистенції какао-порошку – це те що треба, щоб в процесі приготування, кава магічним чином опустилася на дно.
(ще раз підкреслю, помел — це дуже важливо, 80% успіху залежить від помелу кави)
Крок 2. Додавання води і кави в турку
Змішуємо всі інгредієнти напою! Причому вода повинна бути прохолодною (тобто з чайника кип'ячену не ллємо)
Вибираємо співвідношення приблизно 7 грамів кави (1 чайна ложка) на 60-70 мл води. Звертаю вашу увагу, що турка не повинна бути наповнена доверху, так як кава у процесі варіння утворює дуже красиву, але важко відмиваєму від плити пінку. У свою турку, місткістю 280 мл, я поклав близько 2-3 чайних ложок кави і наповнив її водою до точки, де починається її «шия» (починається звуження судини).
До речі, саме час додати цукор і прянощі в свою каву (за бажанням), – особисто я додав чайну ложку цукру і 1/8 чайної ложки кардамону, і розмішайте всі інгредієнти.
Тепер включаємо плиту.
Крок 3. Повільний нагрів кави
Як варити каву в турці? Найголовнішою особливістю при приготуванні кави по-турецьки є температура, більшість кавоманів вважають, що кращі смакові ноти здатні утворюватися при низькій температурі і я з ними повністю згоден. Починаємо варити каву на маленькому вогні і поступово доводимо каву до стану близького до кипіння. Запам'ятайте, якщо вода починає кипіти, то ви використовували недостатньо кави або дуже сильний вогонь, так як напій не повинен кипіти ... якщо це все ж сталося – починаємо все з самого початку, так як ви спалили свою каву і повірте на слово, краще її навіть не пробувати.
Кава повинна почати пінитися. Різниця полягає в тому, що утворення піни або «спінювання» відбувається повільно, а закипає кава дуже швидко.
Дочекайтеся, поки піна почне рости і заповнювати шию турки, і коли вона піднялася майже до вершини судини, встигніть...
Крок 4. Зняти турку з вогню!
...знімаємо турку з вогню. Практикуючи, ви виведете для себе приблизний час варіння кави. Тепер даємо йому відпочити і охолонути протягом приблизно 20 секунд, але процес варіння ще не завершено... Ретельно розмішайте каву до розчинення піни.
Крок 5. Ставимо турку на вогонь!
Знову ставимо турку на вогонь - кава знову почне пінитися, але на цей раз швидше. Я довів каву до кипіння ще раз, знову зняв з вогню і дав йому охолонути. Деякі любителі ароматної кави вважають за краще робити це і в третій раз – експериментуйте і знайдете свій власний ідеальний рецепт кави в турці.
Підібрати свої пропорції можна тільки на практиці, приготування кави в турці — це мистецтво, а не наука.
Крок 6. Подача кави по турецьки
Деякі люди люблять кавову піну, інші не дуже, у будь-якому випадку густа пінка вказує на правильність звареної кави, це як печатка якості, тому я намагаюся щоб вона збереглася і в чашці.
Трохи охолоджуємо каву перед подачею на стіл, далі переливаємо одним швидким рухом, щоб вся піна плавно перемістилася в чашку.
Весь напій з турки переливати не потрібно, на дні посудини знаходиться багато дрібного осаду, який звичайно не шкідливий але «повний рот піску» не принесе вам багато радості, до речі це одна з причин, чому в Туреччині з кавою приносять чашку звичайної води.
І ось настав час насолодитися своїм творінням, і відзначити для себе, що ж таке «правильний» кава в турці, врахувати всі свої помилки і наступного разу приготувати каву інакше, може бути зробити його більш міцним або солодким, або продовжити експерименти з різними спеціями.
Наприклад, деякі гурмани стверджують, що додавання невеликої кількість солі, сильніше розкриває кавовий аромат, хтось примудряється (от уже не знаю, як готувати каву... з сирим яйцем, загалом дорога «кавового дзена» дуже довга – бажаю вам вдачі!
P.S. Пропоную поглянути як готують каву в Туреччині