Кава у френч пресі — як зварити смачну каву?

Існує безліч різних варіантів приготування кави, і один з найлегших - це французький прес. Це безперечно зручне і досить просте приладдя для приготування напоїв, але якщо ми говоримо про заварювання правильної кави, то як то кажуть - «є нюанс».
Пропоную трохи заглибитися в те, як саме працює французький прес, і яким чином приготувати відмінну каву за допомогою цього інструменту.
Французький прес, ще такожфренч прес, виглядає як циліндричний стакан (в ідеальному варіанті - зі скла) з поршнем. Поршень виконаний у вигляді сітки, яка пропускає рідину і затримує велику за розміром кавову гущу.
Після крапельної кавоварки даний спосіб заварювання один з найпростіших і найменш трудомістких способів приготування відмінного кавового напою. Крім того, на відміну від запарювання або "аеропресу", є можливість швидко приготувати каву на всю родину.
Особисто мені був потрібен якийсь час, щоб перейти на приготування кави французьким пресом, перша спроба була, коли друг подарував мені мій перший френч прес і невелику кавомолку. Я заварював каву таким способом багато разів, але кінцевий результат був досить гірким з великою кількістю осаду. Зрештою, мені набридли ці експерименти, і я переключився на більш повільний, але перевірений спосіб – кава в турці, в якій у мене виходила пречудова кава.
В якийсь момент, я почав жити з дівчиною, у якої була дивовижна звичка приносити каву в ліжко. І ще більш дивовижним було те, що вона використовувала саме мій френч - прес, і при цьому кава в неї виходила дуже смачною.
Звичайно мене підкорив і цей ранковий ритуал, і напій з французького преса, і я почав знову досконально розбирати свої минулі експерименти, щоб виявити що ж було не так.
Як з’ясувалося, мій досвід заварювання (який гірчив і був мутним) не брав до уваги всі ці роки всього лишень один ключовий елемент - правильний помол кавового зерна, і справа не стільки в розмірі, скільки саме в консистенції, по суті я не вмів користуватися кавомолкою з лезами.
Мелена кава з дуже великою кількістю дрібного «піску» робить напій «брудним» і гірким, звичайно якщо у вас на кухні є хороша жорнова кавомолка, то даний нюанс не грає ролі. До речі на кухні не так багато процесів, які критично залежать від одного гаджета або інструменту, але хороша французька кава, заварена за допомогою преса - це один з них.
Крім розміру самого помолу, дуже важлива ще й рівномірність.Звичайна кавомолка з лезами відмінно підходить для турки або запарювання в чашці, але для френч преса помол має бути одного розміру і ще відносно великим (я про розмір). Кавова гуща меншого розміру буде проходити через фільтр, створюючи осад у вашій чашці, роблячи вашу каву гіркою.
Отже дуже важливо, щоб всі кавові зерна були подрібнені до однорідної консистенції, один в один так би мовити, в цьому і полягала моя помилка, я не брав до уваги той факт, що кавомолка з лезами, на відміну від жернової, меле кавові зерна не рівномірно.
Таким чином я навчився цьому маленькому «нюансу» - при роботі з кавомолкою ножового типу, кавові зерна розмелюють короткими імпульсами, зупиняючись кожні пару секунд, щоб перевернути кавомолку і струснути її, утримуючи кришку.
Рекомендації для приготування правильної кави у френч пресі:
- Колба френч преса – скляна
- Дозування кави для френч преса - на кожні 100 мл. води, 6-7 гр (чайна ложка з гіркою).
- Помол для френч преса необхідний - великий, рівномірний
І пора відповісти на головне питання - як заварювати каву у френч пресі?
- Вирівняйте температуру води і френч преса:
нагрійте воду на плиті або в електричному чайнику, доведіть до кипіння, після чого залийте окріп в порожню чашу френч преса
(таким чином ви вирівнюєте температуру води і чаші френч пресу, не вдаючись у нюанси теплообміну, довіртесь моїм словам - так ваша кава вийде смачнішою)
- Підготуйте воду для заварювання кави:
Чайник відставте в сторону і дайте охолонути перед приготуванням кави.
(орієнтовно це одна хвилина, вода має повністю перестати кипіти, так як крутим окропом ви просто спалите свою каву.)
- Змішайте інгредієнти:
Виливаємо з френч преса воду, насипаємо необхідну кількість кави, після чого заливаємо водою з чайника
(сподіваюсь не потрібно пояснювати чому потрібно лити воду до кави, а не навпаки?)
- Обережно розмішайте каву:
перемішайте ложкою каву з водою до однорідного кольору напою
(для тих, хто любить точність - сорок два оберти проти годинникової стрілки) :)
- Не чіпайте напій:
закриваємо «кришкою» і не чіпаємо, приблизно через 4 хвилини ви отримуєте заварену каву (до речі досить міцну) тому особисто я орієнтуюся не стільки на час, скільки на колір напою, чим він темніше, тим він міцніше і відповідно тим більше в ньому кофеїну.
- Натисніть на поршень:
… поступово натисніть на поршень до упору
(основна функція поршня обережно відокремити кавову гущу від напою, тому ключове слово «поступово».)
- Тепер прийшов час насолоджуватися кавою.
До речі якщо ви не плануєте пити каву одразу ж після заварювання, то не залишайте її у французькому пресі, де вона буде продовжувати заварюватися і набирати гіркоту. Перелийте її в свою улюблену термочашку і отримуйте задоволення по дорозі на роботу.
Гарного дня!