Вплив кави на печінку

У продовженні теми "Чорна кава та здоров'я" ми поговоримо про те, як твій улюблений питний заряд енергії впливає на печінку - один з найважливіших органів, що виконує цілий перелік задач. Відмов собі хоча б в одній з послуг, і життя перестане бути таким комфортним. Тому з'ясуємо, чи зможе чашка кави й печінка жити мирно, чи ні? Став уподобайку, читай статтю та ділися з друзями.
Печінка та кава - друзі чи вороги
Думки щодо цього питання розбігаються. Дізнаймося, хто як гадає. Протягом декількох століть вживання кави вважалося шкідливим для печінки. Проте за останніми даними чорна кава виявилася навіть корисною. Звісно, з уточненням. Піддослідна група кавоманів добровільно погодилася взяти участь у дослідах і допомогла отримати такі відомості:
- чашка кави активізує захисний механізм, що допомагає боротися з негативним впливом спиртних напоїв, жирових накопичень і надлишком заліза в організмі;
- як наслідок, напій рекомендують людям, що часто вживають алкоголь, мають надлишкову вагу чи страждають на профіцит заліза.
Американські вчені, дослідивши цю тему, назвали каву захисником печінки. Близько десяти тисяч добровільних кандидатів узяло участь в експерименті. Дослід тривав приблизно 20 років, а проводили його в інституті вивчення діабету і захворювань внутрішніх органів. Не вдаючись у подробиці зазначимо, що про захворювання головного фільтру організму можна не перейматися, якщо пити від двох філіжанок кави на день. Напій формує захист для печінки - своєрідний бар'єр, що знижує ризик захворювань.
Чашка кави на сторожі твого здоров'я: основні поради
Ще один цікавий факт послугує підкріпленням цього твердження: серед хворих раком печінки відсоток кавоманів є мізерним. У той же час споживачі кави на 41% знижують ризик захворювання для себе. Ці дані зафіксували вчені, що обстежили хворих на рак печінки (2 тис. осіб) і здорових людей (200 тис. осіб).
Звісно, це не є приводом для того, щоб прирівнювати напій до ліків. Зловживати ним також не бажано. У помірних дозах кофеїн стимулює вироблення частини ферментів, що борються з раком та цирозом. І ось чого робити не варто, хоч би як не хотілося:
- Поєднувати каву з алкоголем чи надмірно жирною їжею (це загрожує підвищенням цукру в крові).
- Пити каву натщесерце.
- Вживати розчинну каву.
Висновок очевидний - все добре в міру. Кава не є виключенням, попри те, що втриматися від зайвої філіжанки інколи так складно.